Lübnan’daki Beyrut Limanı’nda zirai gübre kullanım amaçlı 2.750 metrik tonluk amonyum nitratın altı yıldan beri saklandığı depoda meydana gelen Hiroşima ve Nagazaki şiddetindeki patlama sonucu Beyrut, ortaya çıkan enkaz sonucu tam bir hayalet kente dönüşmüş vaziyettedir.
Lübnan’da 1975-1990 yılları arasında yaşanan iç savaş sırasında bile böylesine büyük bir yıkım yaşanmazken, limanın büyük hasar görmesi sonucu ekonominin de büyük zarar görmesi kuvvetle muhtemeldir.
Beyrut’taki saldırının ana hedef tahtası konumundaki İsrail, 1948’den beri Lübnan’a karşı uyguladığı “düşman ülke” stratejisi gereği, ülkenin sürekli politik fragmanlara ayrıştırılmış yapıda iç çatışmacı bir ortam içerisinde olmasını arzulayan bir politika içerisinde bulunmaktadır. Lübnan’da, farklı görüşlere mensup tarafların sürekli çatışmacı politikalar izlemeleri İsrail’in, bölgede ‘kalıcılık stratejisi’ açısından büyük önem taşımaktadır.
İsrail’de Başbakan Benyamin Netanyahu’ya yönelik büyük gösterilerin yapıldığı, Seferadi ve Aşkenazi ayrışmasının hız kazandığı bir süreçte, ciddi anlamda ortaya çıkan bloklaşma kaygıları iyice derinleştirirken, büyük çaplı ve ses getirici alternatif yöntemlere başvurularak dikkatlerin başka mecralara taşınması İsrail’in politikaları gereğidir.
Tüm bu gerçeklerin ışığında İsrail Başbakanı Netanyahu’nun, 2018’de BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Beyrut’ta patlamanın meydana geldiği bölgeyi imlemesi ister istemez patlamayla ilgili tüm kuşkuların işgalci İsrail üzerinde toplanmasına neden oluşturmaktadır.
Sonuç olarak; Hristiyan Ketaip Partisi ve Falanjistlerin Lideri Beşir Cemayel Suikastı , Sabra ve Şatilla Katliamları, Sanayi Bakanı Pierra Cemayel Suikastı, Başbakan Refik Hariri Suikastı ve sonrası ABD/İsrail destekli ortaya çıkan Sedir Devrimi Hareketi gibi sürekli sorunlar ve iç savaşlarla cebelleşen Lübnan’ı, yeniden içinden çıkılmaz keşmekeşle yüz yüze bırakabilecek her türlü adım, Ortadoğu’daki mevcut istikrarsızlığın Lübnan’a da sirayet etmesine zemin hazırlayabilir.
İsrail’in iç istikrarı için Lübnan’ın yeniden istikrarsızlaştırılmasına yönelik kaosun yapı taşlarının döşenmesi durumunda hiç kuşkusuz yeni senaryoların da ortaya çıkmasını tetikleyebilir.
Beyrut’taki patlamada hayatını kaybeden masum insanlara Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diliyoruz.