Bugün, dünyada yaşayan 7.000 dilin mevcudiyetinde, dünya nüfusunun 40’ı konuştukları ve anladıkları ana dille eğitim alma durumları söz konusu değildir. Bu insanların büyük kısmı ne yazık ki, Batılı kolonyal devletlerin dillerini kullanmaya devam etmektedirler.
Bundan en çok nasibini alan ülkelerin başında da hiç kuşkusuz Bangladeş gelmektedir. UNESCO’nun 17 Kasım 1999 tarihinde gerçekleştirilen 30. Genel Konferansı’nda Bangledeş’in girişimleri sonucu üye ülkelerin de desteğiyle ana dilin korunması ve eğitimde en az ana dil,ulusal dil ve uluslararası bir dilin kullanılması konusu karar altına alındı ve bunun sonucu olarak her yıl UNESCO tarafından 21 Şubat gününün Uluslararası Ana Dil Günü(IMLD) olarak kutlanması hususunda mutabakat sağlanmıştır.
Yeniden Refah Partisi olarak Parti Programızda yer alan ; “ Vatandaşlarımızın ana dilini öğrenmesi ve kullanması üzerindeki baskılar ortadan kaldırılacaktır. Herkesin dilediği dilde konuşması, yayın yapması ülkemize ancak kültürel zenginlik getirir. Tarihi gerçeklerin de gösterdiği gibi, bizler millet olarak aynı inancın evlatlarıyız, aynı ruh köküne sahibiz ayrımcılık ve çatışma bize asla yakışmaz. Bin yıldır birlikteyiz, bundan sonra da mutlaka birlikte olacağız.Bu sebeple, Milli bütünlüğün kardeşlik bağının kuvvetlendirilmesi ve her türlü ayrımcılığın önlenmesi temin edilecektir” cümlesinden hareketle, yaşam boyu eğitim çerçevesinde dil eğitimini önemsediğimizi ifade etmek isteriz.
Geçmişte olduğu gibi, bugün de, yarın da, önce ahlak ve maneviyat, hakkı üstün tutma değerlerini benimsemiş, tarihi ve kültürel değerlerimizle barışık, toplumsal barış ve kardeşlik ruhuna sahip toplumun tüm bireylerinin ayrıştırıcı değil, birleştirici,yapıcı ve kucaklayıcı olmaları yönünde Yeniden Büyük Türkiye’nin gerçekleşmesinde önemli görevler üstleneceklerine olan inancımız tamdır. Bu vesileyle, D-8’in de kurucularından olan kardeş Bangladeş’in girişimleriyle UNESCO tarafından karar altına alınan 21 Şubat Uluslararası Ana Dil gününü kutlarız.
Doğan BEKİN
Siyastçi, Yazar, Çevirmen