Bülent Ecevit; “Libya’da okullar konusunda bir engel varsa kolaylıkla aşılabilir diye düşünüyorum. Benim akrabalarım var Libya’da.II.Abdülhamid dönemi generalleri öncülüğünde gidip yerleşmişler oraya. Dolayısıyla Libya’da kolaylıkla engel aşılabilir. Kaddafi’nin bu meseleyi çözeceğini düşünüyorum.”
Ecevit, Arnavutluk dönüşü; “ Kızacaklar ama bu okulları kutluyorum.”
Ecevit’in dinlerarası diyalog çalışmasında bu okullara tavsiyesi: “Bir diyalog süreci başlatıyoruz demeden, bunu başlatmak gerekir.”
Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Türkmen-Türk Lisesi’ni ziyaret ettiğinde: “Ben Cumhurbaşkanı olarak bu okullara kefilim” demişti.
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Gürcistan Devlet Başkanı Edward Shevardnadze’ye yazdığı 21 Eylül 1993 tarihli mektupta: “Bu kurumların ülkenizde de faaliyete geçtiklerini memnuniyetle öğrenmiş bulunuyorum” şeklinde açıklama yapmıştı.
Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan da, Güney Afrika Johannesburg’taki Horizon Türk Koleji’ni ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirmişti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, Kosova’daki International School of Pristina ve Mehmet Akif Ersoy Koleji’ni ziyaret ederken övgü dolu cümleler ifade ediyordu.
Eski Başbakan Prof.Dr. Necmettin Erbakan ise; “Bu okullar Siyonizim’e asker yetiştiriyor” şeklinde ifade kullanıyordu.
Prof.Dr. Ömer Lütfi Barkan’ın, “ Kolonizatör Dervişler” olarak ifade ettiği Gülen hareketine geçmişte büyük iradi kararlılıkla “güç merkezi” anlayışıyla destek olmaya çalışanlar, odun taşıyanlar, bu hareketten bürokrasi ve akademik pozisyonlarda önemli mevkiler kaparak nemalanmaya çalışanlar, darbe girişiminden sonra “El Dorado”ya hücum anlayışıyla adeta günah çıkarırcasına Fethullah Gülen’e büyük saldırı başlatmaları dikkatlerden kaçmamıştır.
Geçmişle ilgili bu hatırlatmaları yaparken, aklımıza ünlü bir İngiliz Atasözü geldi: ‘Geçmişle ilgili bilgi sahibi ol, mevcudu anla ve geleceği tahmin et’( Learn about the past, understand the present and predict the future.)
Doğan BEKİN