Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ve Halife Haftar komutasındaki Libya Ulusal Ordusu arasında süregelen savaş olanca hızıyla devam ederken diğer yandan korona virüsü ile mücadele de çok zor şartlarda devam etmektedir.
2011 yılında Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı, Dışişleri Bakanı ve Libya Başbakanı olarak görev yapan ve geçen yıl Şubat ayı içerisinde kurulan Ulusal Güçler İttifakı’nın kurucusu ve Genel Başkanı Mahmud Cibril’in koronadan ölümü üzerine yerine İttifak’ın Genel Sekreteri Halid Marimi geçici olarak atanırken, bir kez daha Libya’daki korona virüs salgını karşısında uluslararası kuruluşların bir an önce ateşkes çağrısı yapmasını zorunlu kılmaktadır.
Özellikle nüfusun yoğun olduğu Trablus merkezli Libya’nın batısındaki yerleşim birimlerinde korona virüsündeki artış nedeniyle ilan edilen 10 günlük sokağa çıkma yasağının Libya’nın içinde bulunduğu zor şartlar göz önüne alındığında bu durumun palyatif çözüm olmaktan öteye gidemediği gayet aşikârdır.
Zaman zaman muhaliflerin kontrolü altındaki bölgelerden Trablus, Tarhuna, Beni Velid ve Giryan bölgelerine su sağlayan boru hatlarındaki vanalarının zaman zaman kapatılması sonucu içlerinde 600.000 çocuğun yer aldığı 2 milyon Libyalı büyük sıkıntılarla yüz yüze kalmaktadır.
İç savaş yorgunu Libya’da son günlerde büyük dram yaşanırken, koronavisüs ile mücadeledeki yetersizlikler, gıda ürünlerindeki fahiş fiyat artışları ve daha da önemlisi Libya Ulusal Petrol Müessesesi (El Müessese el Vataniye lil Naft) yetkililerin 15 Nisan 2020 tarihinde yaptıkları resmi açıklamada 17 Ocak 2020 tarihinden beri Libya’da petrol üretiminin durması ve buna bağlı olarak petrol ihracatının yapılamaması sonucu yaklaşık dört milyar dolarlık zararlarının söz konusu olduğunu ifade etmektedirler.
Petrol zengini olan Libya, şu anda iç piyasanın dahi petrol ihtiyacını karşılamakta zorlanırken petrol ithal edecek bir durumla karşı karşıya kalmış vaziyettedir. Zaviye ’deki rafineride petrol üretimini engelleyen aşiretlerin Halife Haftar tarafından desteklendiği de Trablus Ulusal Mutabakat Hükümeti yetkilileri tarafından dile getirilmektedir.
Şu da bir gerçek ki, küresel güçlerin Libya’daki enerji kaynaklarını ele geçirme hırslar sonucu yaşanan iç savaşın faturasını Libya halkı ağır bir bedelle ödemeye devam etmektedir.
Doğan BEKİN
Yeniden Refah Partisi
Genel Başkan Yardımcısı